Խեցգետինը վաղուց հայտնի ուտեստ է շատ երկրներում և այստեղ կարևոր դեր է խաղացել ոչ միայն հասանելիությունն ու սննդային արժեքը, այլև խեցգետնի օգտակար հատկությունները։
Իհարկե, առաջին հերթին եփած խեցգետիններն օգտակար են դրանցում մեծ քանակությամբ սպիտակուցի առկայության պատճառով։ Սա հատկապես կգնահատեն մարզիկներն ու առողջ ապրելակերպ նախընտրող մարդիկ։ Դատեք ինքներդ․ յուրաքանչյուր 100 գրամ եփած խեցգետինը պարունակում է գրեթե 16 գրամ հեշտությամբ մարսվող սպիտակուց՝ համեմատաբար ցածր կալորիականությամբ (100 կկալ-ից պակաս) և գրեթե առանց ճարպերի։
Խեցգետնի օգուտները պետք է հաշվի առնեն նաև նրանք, ովքեր վերահսկում են սննդի մեջ խոլեստերինի քանակը՝ այն աննշան է եփած խեցգետնի մեջ: Մի խոսքով, խեցգետնի միսն արժեքավոր դիետիկ մթերքներից է։ Եվ այո, եթե դուք պայքարում եք ավելորդ քաշի դեմ, այն ձեր սննդակարգում ունենալը կարող է նշանակալի օգուտներ բերել:
Խեցգետնի կանոնավոր օգտագործումը նպաստում է ստամոքսի և մարսողական համակարգի նորմալացմանը, եթե, իհարկե, դրանք չեն ուղեկցվում գարեջրի մեծ քանակության սպառմամբ, այս դեպքում խեցգետնի բոլոր օգուտները զրոյանալու վտանգի տակ են:
Ի՞նչ վիտամիններ կան խաշած խեցգետնի մեջ: Խեցգետնի մեջ հայտնաբերված մի քանի չափազանց կարևոր վիտամիններ են A, E և PP վիտամինները (նաև հայտնի են որպես նիացին կամ նիկոտինաթթու): Վիտամին A-ն անհրաժեշտ է օրգանիզմի պաշտպանության համար, այն անմիջականորեն ազդում է ոսկորների, մազերի և ատամների աճի և ամրացման վրա։ Վիտամին E-ն հայտնի է որպես գեղեցկության վիտամին, իսկ նիկոտինաթթուն կոչվում է նաև «հանգիստ վիտամին», որի շնորհիվ վերականգնվում է նյարդային համակարգը, միևնույն ժամանակ ամրանում են արյունատար անոթները և հեռացվում թունավոր տարրերը։ Ընդհանուր առմամբ, խեցգետնի օգուտները անհերքելի են. որոշ բժիշկներ նույնիսկ խորհուրդ են տալիս այս արտադրանքը իրենց հիվանդներին, որպեսզի ամրացնեն մարմինը և պահպանեն ընդհանուր տոնայնությունը: